Kneleddet er det største og mest kompliserte leddet

Kneleddet utgjør forbindelsen mellom lårbenet (femur) og skinnebenet (tibia) via kneskålen (patella). Kneskålen ligger innkapslet i en sene som går fra låret og ned mot skinnebenet. Kneskålen er dekket av brusk som bidrar til å minske belastningen på kneleddet.

Rundt kneleddet finnes det en leddkapsel. Sidene av kneleddet forsterkes ved hjelp av fire kneligamenter. De to langs benet, på henholdsvis innsiden og utsiden av kneet, kalles sideligamenter. De to andre ligamentene kalles korsbånd og ligger diagonalt inne i kneet, henholdsvis fremre og bakre korsbånd. De krysser hverandre og forhindrer at lårbenet og skinnebenet glir fra hverandre. Ligamentene er viktige for knestabiliteten og sørger for at bena beveger seg naturlig. Det er nok at ett kneligament blir skadet for at kneet skal bli ustabilt.

Mellom lårbenet og skinnebenet finnes det to halvmåneformede bruskskiver, såkalte menisker. De får benflatene til å passe bedre sammen og fordeler belastningen, når kneet bøyes eller strekkes ut, på en større flate. Menisken på innsiden er festet ved ligamentet, noe som gjør at denne, den indre menisken, er mer følsom for belastning enn den ytre. Den ytre menisken er ikke festet ved ligamentet.

Informasjonen på knasmarta.se verken kan eller skal erstatte en profesjonell medisinsk konsultasjon. Innholdet på knasmarta.se bør heller ikke utgjøre et grunnlag for diagnose eller behandling, men bare betraktes som et supplement.