FREMRE KORSBÅNDSKADE (ACL)

Kneleddene har 2 korsbånd som bidrar til å stabilisere kneet og holde sammen lårbeinet og skinnebeinet. Det vanligste er at fremre korsbånd ryker.

FOREKOMST
Forekommer i alle aldre, men er vanligst hos folk som driver aktiv idrett i alderen 14-30 år. Dette er vanlig innen idrett som fotball, innebandy, håndball og alpint.

HVORDAN
Ved vridning, overstrekking, takling eller kraftig oppbremsing

SYMPTOMER
Pasienten opplever ofte at noe går i stykker, og at de hører et smell eller knepp samtidig. Ofte er det kraftig smerte i kombinasjon med at kneet hover opp i løpet av 6 timer. Pasienten opplever ofte ustabilitet og stoler ikke på at kneet holder.

DIAGNOSE 
Fås ved typisk sykdomshistorie, klinisk undersøkelse av stabilitet, ofte i kombinasjon med MMR.

BEHANDLING
Akutt behandling innebærer elastisk bandasje for å dempe opphovningen. Deretter belaste til smertegrense i påvente av undersøkelse. En form for NSAID (Ipren, Voltaren, Naproxen) kan være bra mot smerte og opphovning. Viktig med tidlig fysioterapi for å få tilbake bevegelighet og muskulatur. Senere og avhengig av pasientens funksjonskrav, alder og grad av skade tas det stilling til operativ eller ikke-operativ behandling. Generelt sett kan man si at om man skal tilbake til pivoterende idrett, som fotball, innebandy, håndball m.m., er det stor risiko for at du trenger en operasjon for å klare disse aktivitetene.

PROGNOSE 
Det å rammes av en fremre korsbåndskade innebærer økt risiko for leddsvikt. (artrose) Det er derfor ekstra viktig å ved hjelp av trening, ortose eller operasjon sørge for at man har et kne som takler de aktivitetene man holder på med. Hvis kneet fortsetter å svikte, er det risiko for nye skader som ytterligere påskynder artroseutviklingen, med økt stivhet og verking som resultat.

Informasjonen på vondtikneet.no verken kan eller skal erstatte en profesjonell medisinsk konsultasjon. Innholdet på vondtikneet.no bør heller ikke utgjøre et grunnlag for diagnose eller behandling, men bare betraktes som et supplement.