HOPPERKNE
(Jumpers knee/Patellartendinopati)

Overbelastningsskade av kneskålsenen rett nedenfor patella.

HVORDAN
Overbelastning. Vanlig skade innen idretter med hopp, volleyball, høydehopp, men også vanlig innen fotball.

SYMPTOMER
Punktsmerte på kneskålsenen rett under kneskålen. Initialt smerte etter aktivitet, men ved forverring både under og etter aktivitet. Smerte ved hopp, gange i trapper og når man sitter med bøyd kne lenge (movie sign).

DIAGNOSE
Beskrivelse av hva som gir plager samt undersøkelsen er ofte tilstrekkelig for diagnose. MRI og ultralyd kan påvise forandringer i senen.

BEHANDLING
Tilpass treningen og unngå øvelser som belaster senen. Eksentrisk trening pleier å gi resultater i løpet av 3 måneder. Resterende plager på tross av avlastning og eksentrisk trening kan opereres artroskopisk med at man fjerner arrvev i området som gjør vondt.

PROGNOSE
God, flertallet av pasientene reagerer på å variere treningen i forbindelse med eksentrisk trening. Operasjon kan være et bra alternativ for de som ikke reagerer på treningen, men bedre resultater på for eksempel fotballspillere enn e som hopper ekstremt mye, som volleyballspillere og høydehoppere.

Informasjonen på vondtikneet.no verken kan eller skal erstatte en profesjonell medisinsk konsultasjon. Innholdet på vondtikneet.no bør heller ikke utgjøre et grunnlag for diagnose eller behandling, men bare betraktes som et supplement.