KNESKÅL UT AV LEDD (Patellaluxation)

Dette er vanligst hos tenåringer og personer i 20-årsalderen. Oppstår oftere hos jenter, men blant idrettsutøvere er det vanligere blant menn. Predisponerende faktorer er overbevegelighet, grunn fure, økt q-vinkel og høytliggende kneskål.

HVORDAN
Valgustraume og/eller vridning av kneet i bøyd stilling. Ofte under fotball, håndball, turn eller dans.

SYMPTOMER
Følelse av at kneskålen går ut av ledd, lukserer alltid utover (lateralt). Kraftig smerte og hovenhet.

DIAGNOSE
Stilles via sykdomshistorien, og ved at man utelukker andre skader. Uvanlig at kneskålen ligger luksert ved undersøkelsen, men reponeres ofte spontant når man strekker kneet. MR kan vise ødem og skade ligamenter på innsiden av kneskålen som ved luksasjon. Også bra for å utelukke bruskskader som kan oppstå.

BEHANDLING
Akutt der kneskålen ligger luksert; reponer ved å strekke kneet, av og til lett trykk samtidig fra utsiden. Deretter elastiske bandasje og belaste til smertegrensen. Røntgen for å utelukke skjelettskade og løsnet bit. MR i uklare tilfeller. Yngre mennesker med førstegangsluksasjoner kan behandles med patellastabiliserende ortose døgnet rundt i kombinasjon med fysioterapi. Tilbakevendende luksasjoner på tross av fysioterapi og patellastabiliserende ortose behandles med operasjon.

PROGNOSE
Oftest god. Hvis det ikke er tilstrekkelig med muskeltrening eller ortose, pleier det å hjelpe med operasjon mot ustabiliteten.

Informasjonen på vondtikneet.no verken kan eller skal erstatte en profesjonell medisinsk konsultasjon. Innholdet på vondtikneet.no bør heller ikke utgjøre et grunnlag for diagnose eller behandling, men bare betraktes som et supplement.