Mb Schlatter
(Schlatters sykdom/
Osgood-Schlatter sykdom)

Overbelastning i kneskålens feste i skinnebeinet. Oftest i 10-14 års alder med hovedvekt av fysisk aktive gutter.

HVORDAN
Overbelastning av senen i forhold til det den takler. Ofte ved fotball, innebandy, ishockey og løping.

SYMPTOMER
Distinkt smerte over tuberositas tibiae, der kneskålsenen festes. Ved store plager over tid kan man av og til palpere hakk i skinnebeinet der senen har trukket løs biter. Smerte under og etter aktivitet, ofte på begge knær.

DIAGNOSE
I de aller fleste tilfellene ved hjelp av klinisk undersøkelse av et smertefullt og opprevet senefeste. Røntgen av og til for å se om det finnes forkalkninger eller løse biter i senen.

BEHANDLING
Unngå aktivitet som belaster senen, og som gjør vondt. Varier treningen og jobb med knekontroll. Avlastende teip eller spesielle schlatterbånd kan avlaste senen. Plager som følger med til voksen alder kan av og til kreve en operasjon der man plukker bort løse beinbiter og forkalkninger i senen. 

PROGNOSE
God. Selvhelende tilstand, men kan ta tid avhengig av hvor lenge man har gått med plagene og hvordan man tilpasser aktivitetsnivået ut fra smerten.

Informasjonen på vondtikneet.no verken kan eller skal erstatte en profesjonell medisinsk konsultasjon. Innholdet på vondtikneet.no bør heller ikke utgjøre et grunnlag for diagnose eller behandling, men bare betraktes som et supplement.