LØPERKNE 
(Iliotibialbåndsyndrom/ Runners knee)

Mekanisk retting av senen (iliotibialbåndet) som glir frem og tilbake over ytre lårbeinsutspring.

HVORDAN
Overbelastning av senen på grunn av friksjon. Vanligvis i forbindelse med løping, men også sykling. Økt risiko ved løping i bakker. Vanligere hos folk med varusstilling i kneet (hjulbeinthet) og hos løpere som pronerer, det vil si der vekten havner på innsiden av foten i frasparket.

SYMPTOMER
Økende smerter i utsiden av kneet under løping, som til slutt gjør aktivitet umulig. Vondt fremfor alt ved 20-30 graders bøying. Forsvinner under hvile. 

DIAGNOSE
Typisk sykdomshistorie med økende smerter på utsiden av kneet ved løping eller sykling. Kraftige smerter ved pressing på ytre lårbeinsutspring samtidig som man bøyer og strekker kneleddet (Nobles test). MRI kan av og til vise ødemer og aktivitet i området ved uklarhet.

BEHANDLING
I første rekke variere treningen og unngå lange, symptomgivende økter. Både strekking og mykvevsbehandling (foam roller) av iliotibialbåndet kan ha bra effekt. Også fint å se over fotstilling og se om det er nødvendig å korrigere den. Ved resterende plager på tross av 3-6 måneders behandling kan man overveie operative tiltak der man forlenger ITB for å redusere friksjonen.

PROGNOSE
God, flertallet blir tydelig bedre etter variert trening i kombinasjon med fysioterapi. Operasjon er et bra alternativ hvis pasienten ikke reagerer på strekking eller foam roller.

Informasjonen på vondtikneet.no verken kan eller skal erstatte en profesjonell medisinsk konsultasjon. Innholdet på vondtikneet.no bør heller ikke utgjøre et grunnlag for diagnose eller behandling, men bare betraktes som et supplement.