ARTROSE (leddsvikt)

Leddbruskens struktur forandres og blir mindre motstandsdyktig mot belastning. Når belastningen blir større enn bruskens reparative evne, kaller vi det leddsvikt. Risikofaktorer for artrose er overvekt, traume, infeksjoner og trolig arvelighet. Meniskskade er en av de vanligste årsakene til artrose og derfor vanligere innenfor kontaktidretter enn ved for eksempel løping.

SYMPTOMER
Begynner oftest med belastningsrelatert smerte. Smerten er oftest på innsiden, da 90 % av kneleddsartrose er medial. Hovenhet etter belastning. På sikt også nedsatt bevegelighet.

DIAGNOSE
Typisk anamnese med belastningssmerte og hovenhet under og etter aktiviteter. Ømhet over påvirket leddspalte. Ofte strekkdefekt og ved langvarig medial artrose stiller kneet seg i varus (hjulbeinthet). Ved lateral artrose stiller kneet seg i valgus (kalvbeinthet). Belastet røntgen bekrefter diagnose med senket leddspalte. 

BEHANDLING
Tilpasset aktivitet og trening. Vektreduksjon hos overvektige. Artroseskole pleier å gi mindre verking og bedre funksjon. Antiinflammatorisk medisin (NSAID-er) kan være bra ved behov. Kneleddsortoser som avlaster den rammede delen av leddene kan hjelpe. Ved kraftig inflammatorisk prosess kan kortison overveies for å gjøre det lettere å komme i gang med treningen. Ved kraftig artrose og hvis konservative tiltak ikke holder, kan man forsøke vinkelosteotomi på pasienter med ensidig artrose. En operasjon som gjør at man flytter belastningslinjen mot den friske siden. Hvis man har generell artrose i hele kneet, er kneprotesen det operative alternativet.

Informasjonen på vondtikneet.no verken kan eller skal erstatte en profesjonell medisinsk konsultasjon. Innholdet på vondtikneet.no bør heller ikke utgjøre et grunnlag for diagnose eller behandling, men bare betraktes som et supplement.