SLIMPOSEBETENNELSE
(Pes Anserinus bursit)

Overbelastning/betennelse i festet for 3 sener som kalles gåsefot på grunn av utseendet. Slimposen ligger dypt i senene og skal få senene til å gli smidig.

HVORDAN
Overbelastning, plutselig økning i treningsmengde. Vanligere blant folk med valgusstilling (kalvbeinthet) i kneleddene. Av og til i forbindelse med MCL-skade.

SYMPTOMER
Lokalisert smerte på et punkt på innsiden av skinnebeinet. Smerte når man reiser seg fra en stol, forverres av å gå i trapper.

DIAGNOSE
Ved undersøkelse, en distinkt ømhet over senefestet. Av og til hovenhet over området. Andre undersøkelser ofte uten ustabilitet eller andre funn. MR kan vise hovenhet under senene. Det er mulig å lokalbedøve området og deretter provosere kneet og se om smertene blir borte.

BEHANDLING
Varier treningen og prøv å unngå aktiviteter som gjør vondt. Tilpassede øvelser overfor senene samt knekontroll i første rekke. En del pasienter reagerer godt på lokal kortisoninjeksjon. Kortisonen skal gis mot bursaen, men hvis det administreres for nær huden, kan man rammes av hudatrofi, noe som gir en kosmetisk forstyrrende grop i huden.

PROGNOSE
Ufarlig skade som ikke gir noen fremtidige skader. Kan være vanskelig å stille riktig diagnose og hvis man går med disse plagene for lenge, kan det ta tid å bli bra. Mange opplever forbedring av kombinasjonen treningsprogram og kortison.

Informasjonen på vondtikneet.no verken kan eller skal erstatte en profesjonell medisinsk konsultasjon. Innholdet på vondtikneet.no bør heller ikke utgjøre et grunnlag for diagnose eller behandling, men bare betraktes som et supplement.