Bakercyste

Bakercyste innebærer at du har en forstørret slimpose (bursa) på baksiden av kneleddet. I den kan det f.eks. oppstå hevelse som følge av betennelse i selv knehasen. Hvis cysten sprekker, kan det gi plutselig sterk smerte på baksiden av kneet. En større bakercyste gir hevelse i knehasen som kan stramme og gjøre vondt.

Bakercyste kommer ofte etter overbelastning av kneet hos voksne i kombinasjon med andre kneproblemer, f.eks. reumatoid artritt, artrose eller meniskskade. Legen stiller en diagnose ved å undersøke kneet og kjenne på hevelsen i knehasen. Bildeundersøkelser kan i krevende tilfeller bekrefte diagnosen.

Symptomer

Hvis cysten blir stor, kan man kjenne en hevelse og at det strammer og gjør vondt i knehasen. Smertene forsvinner ved hvile, men kommer tilbake igjen ved aktivitet. Barn kan også få bakercyster. De pleier imidlertid ikke å gi noen større besvær og minsker eller forsvinner av seg selv når barnet vokser.

I sjeldne tilfeller kan cysten sprekke. Da trenger væske ned mellom musklene og forårsaker betennelse i området. Det gjør vondt å strekke på foten og leggen blir rød og øm.

Behandling

Legen undersøker kneet ved å kjenne på hevelsen i knehasen. Det kan tas blodprøver for å undersøke leddvæske slik at man kan fastslå om det finnes betennelse i kneet som kan ha forårsaket cysten. Bildeundersøkelser med magnetkamera eller ultralyd kan bekrefte diagnosen i krevende tilfeller. Røntgen brukes for å kartlegge betennelsestilstand og artrose i kneet.

Bakercyste hos barn krever som oftest ingen behandling og vanligvis går den tilbake av seg selv etter to til tre år. Hos voksne behandler man primært årsaken til cysten - betennelsen eller artrosen. Cysten forsvinner vanligvis når den underliggende sykdommen i kneet kureres, men alvorlige besvær kan kreve operasjon. Hvis cysten sprekker, bør man holdet bena høyt og bruke kompresjonsstrømper eller trykkbandasje. Hvis årsaken til cysten ikke leges, kommer den tilbake.

Hva kan jeg gjøre selv?

Kontakt lege hvis du har en hevelse på baksiden av kneet som gjør vondt og ikke forsvinner i løpet av et par uker.

Bakercyster er ufarlige og forsvinner ofte av seg selv. Har du artrose i kneleddet, er det risiko for at de kommer tilbake.

Informasjonen på knasmarta.se verken kan eller skal erstatte en profesjonell medisinsk konsultasjon. Innholdet på knasmarta.se bør heller ikke utgjøre et grunnlag for diagnose eller behandling, men bare betraktes som et supplement.