Brusk i kneet

Bruskskader kan oppstå som følge av slitasje eller en plutselig overbelastning av brusken. Her tar vi for oss bare skader på brusken som har oppstått etter en plutselig hendelse/ulykke.

Bruskskader kan oppstå i forbindelse med andre skader i kneet, f.eks. menisk- eller korsbåndsskader. Skaden oppstår som regel ved en større belastning av kneet i bøyd stilling. Skaden kan også oppstå hvis man hopper og lander med utstrakt kne. Man kan da skade både brusken og benet.

Symptomer

Symptomer ved en isolert skade på brusken viser seg primært som smerter ved belastning. Iblant kjennes smertene bare i visse situasjoner av belastning, avhengig av hvor i kneet skaden sitter. I forbindelse med aktivitet blir kneet ofte hovent ved skader i brusken. I visse tilfeller kan man få en følelse av at kneet beveger seg ujevnt når man bøyer det og strekker det ut.

Hvis man slår av en bit brusk inne i kneet og ikke umiddelbart får dette behandlet, kan biten flyte rundt inne i kneleddet. Da er det fare for at den kommer i klem og utløser smerter. Det kan føles som om kneet har låst seg. Den kan også forårsake en følelse av at det klikker i kneet, samt gi en hevelse. En slik tilstand kaller man for leddmus. Behandlingen består enten av at man prøver å sette biten på plass igjen eller at man fjerner biten i forbindelse med en kikkhullsoperasjon. Den siste metoden er vanligst. Hvis biten (leddmusen) bare består av brusk, kan man ikke se den på røntgen. Hvis biten derimot også består av ben, er den synlig på et røntgenbilde.

Behandling

Avlastning er som regel nødvendig. Man bør skåne kneet for belastning hvis det gjør vondt. Ofte er dette tilstrekkelig som tiltak og skaden leger seg selv.

Hva kan jeg gjøre selv?

Hvis smerten er intensiv eller vedvarende, bør du oppsøke lege så snart som mulig.

I lenken nedenfor finner du informasjon om våre ulike kneortoser fra DONJOY.

Informasjonen på knasmarta.se verken kan eller skal erstatte en profesjonell medisinsk konsultasjon. Innholdet på knasmarta.se bør heller ikke utgjøre et grunnlag for diagnose eller behandling, men bare betraktes som et supplement.