Hopperkne (Patellarsenetendinose)

Hopperkne rammer spesielt utøvere i idretter som involverer mye hopp, derav navnet. Volleyball og basket pekes ut som risikoidretter. Man rammes av en smerte på fremsiden av kneet som oppstår ved gjentatt overbelastning av patellarsenen, senen under kneskålen.

Symptomer

Smertene lokaliseres til kneets fremside der patellarsenen er festet mot kneskålen. Smertene blir verre når man anstrenger kneet. I en mildere form kjenner man særlig smerte etter aktivitet, men i takt med at skaden forverres, kjenner man den også i begynnelsen av aktiviteten. Etter hvert kan det gjøre vondt også under aktivitet og til slutt også ved hvile.

Skadeutviklingen forverres over tid hvis man ikke tar hensyn til symptomer og gjør belastningsendringer.

Diagnosen stilles etter smertesymptomene samt trykkømhet ved kneskålens nedre del. Man kan også utføre en belastningstest med knebøy på et skrånende underlag der personer med skaden får smerter ved et tidligere stadium.

Behandling

Støtbølgebehandling er en behandlingsform som man har sett gir resultater.

Rehabilitering som retter seg inn på bevegelsesmønster, utholdenhetstrening samt å styrke og gjøre musklene smidige.

Har man fortsatt smerter eller hvis behandlingene ovenfor er prøvd og man fortsatt har smerter eller funksjonsnedsettelse etter 6 måneders behandling, kan man overveie kirurgisk behandling.

Hva kan jeg gjøre selv?

Det er viktig å minske belastningen på kneet, men samtidig må man være litt aktiv for å hjelpe helingsprosessen. For risikoidrettene er det viktig at man varierer treningen for å unngå overbelastningsskader.

Kontakt lege hvis verken ikke har forsvunnet etter 1-2 ukers hvile fra aktivitet.

Informasjonen på knasmarta.se verken kan eller skal erstatte en profesjonell medisinsk konsultasjon. Innholdet på knasmarta.se bør heller ikke utgjøre et grunnlag for diagnose eller behandling, men bare betraktes som et supplement.