Knesmerter

Vanlige årsaker til smerter i den fremre delen av kneet

Betennelse i kneskålssenen (ligamentum patella tendinitt, løperkne)
Relativt vanlig hos idrettsutøvere, spesielt i idretter der løping er i fokus, som friidrett, fotball, basket, volleyball og skisport.

Gradvis økende smerter i den nedre delen av kneskålen. Smertene forverres ved fysisk aktivitet. Du får problemer med å gå i trapper, å reise deg fra en stol eller etter å ha sittet på huk. Smertene forsvinner ved hvile.

Smerter i kneskål/lårben (patellafemoralt smertesyndrom). Svært vanlig tilstand, spesielt blant unge idrettsutøvere og mosjonsjoggere i 40-årsalderen. Tilstanden karakteriseres av smerter i den fremre delen av kneet, stivhet, låsningstendenser og en følelse av knesvikt. Smertene er som verst når du går opp en trapp eller i ujevnt terreng, hvis du sitter på huk eller når du skal reise deg fra en stol etter å ha sittet en lengre stund (biografsyndrom).

Hopperkne (Patellarsenetendinose) 
Hopperkne er en overbelastningsskade som gir smerter på fremsiden av kneet. Skaden oppstår ved gjentatt overbelastning av patellarsenen (senen under kneskålen). Skaden rammer særlig utøvere i idretter der mye hopp inngår, f.eks. volleyball.

Slimposebetennelse (bursitt)
Betennelse i slimposene på fremsiden av eller nedenfor kneskålen (bursitt). Årsaken er vanligvis langvarig stående arbeid, f.eks. når man vasker eller skurer gulv, eller eventuelt en skade. Du er hoven, øm, varm og har en rødhet på fremsiden av eller nedenfor kneskålen. Bøyeligheten i kneleddet er nedsatt på grunn av smerte.

Schlatters sykdom
Opptrer i alderen 10-15 år, vanligst hos gutter. Det er en irritasjon eller lettere betennelse ved festet av knesenen mot leggen. Smerter oppstår etter at barnet har vært i fysisk aktivitet, f.eks. etter fotball. Senefestet er ømt og hovent.

Sinding Larsens sykdom
Opptrer gjerne i 10-årsalderen, vanligst hos gutter. Det er en irritasjon eller lett betennelse ved festet mellom knesenen og kneskålen. Smerter oppstår etter at barnet har vært i fysisk aktivitet, f.eks. etter fotball. Senefestet er ømt.

I lenken nedenfor finner du informasjon om våre ulike kneortoser fra DONJOY.

Informasjonen på knasmarta.se verken kan eller skal erstatte en profesjonell medisinsk konsultasjon. Innholdet på knasmarta.se bør heller ikke utgjøre et grunnlag for diagnose eller behandling, men bare betraktes som et supplement.