Meniskskade

I kneleddet finnes det to halvmåneformede bindevevsskiver som er festet ovenfor skinnebenet. Disse bindevevsskivene kalles menisker. Man snakker om en såkalt utvendig menisk, som ligger i den delen av kneleddet som vender utover, fra det andre benet. Den andre, såkalte innvendige menisken ligger i den delen av kneleddet som vender innover, mot det andre benet.

Meniskens funksjon er fremfor alt støtdempende. Den tar en del av belastningen fra bena både når du går og når du løper. Hvis vi ikke hadde hatt menisken, ville benbrusken blitt belastet svært hardt. Menisken gir også en viss stabilitet i kneet.

Meniskskader oppstår som oftest ved en kraftig vridning i kneet samtidig som det er bøyd. Da kan menisken komme i klem mellom lårbenet og skinnebenet og slites i stykker.

Rett etter en skade kan det være vanskelig å avgjøre om det er en meniskskade eller om kneet har låst seg. Det kan hovne opp, men det forekommer ikke alltid. De klassiske symptomene på meniskskade er som oftest ikke til stede rett etter skaden.

Symptomer

De klassiske symptomene viser seg så fort du har hatt benet bøyd, f.eks. hvis du har sittet på huk, kneet låser seg og kan ikke rettes ut. Det skyldes at det har oppstått en sprekk i menisken og at deler av den har kommet i klem i leddet. Man kan som oftest lirke kneet litt på kneleddet og da slipper det slik at man kan strekke ut benet igjen.

Et symptom på meniskskade kan være smerter ved belastning og deretter hevelse i kneet. En stikkende smerte som kommer og går og som forverres ved belastning, er et tydelig symptom, spesielt ved rotasjon av kneleddet. Mange opplever f.eks. at det gjør vondt når man snur seg i sengen eller går i trapper.

Ved akutt skade hovner kneet opp den første timen og deretter opplever en del personer at det knepper i leddet når de beveger seg. Man kan få et såkalt låsningsfenomen hvis biter av brusk har løsnet eller hvis menisken er revet opp. Kneet låser seg plutselig og det er veldig smertefullt. Hvis du opplever dette, bør du ta kontakt med lege.

Meniskskader forekommer særlig blant idrettsutøvere, spesielt i kontaktsport som håndball og fotball. Skaden skjer akutt eller utvikles over lengre tid. Meniskskader oppstår som oftest ved en kraftig vridning i kneet samtidig som det er bøyd.

Hvis den utvikles over lengre tid, skyldes det som oftest gradvis slitasje og såkalt kneartrose. Menisken mister en del av sin elastisitet og smidighet med årene og er da mer sensitiv for slitasje.

Behandling

Bestill time hos en fysioterapeut for å få hjelp med beste opplegg for trening, minimert belastning og oppbygning av muskulaturen rundt kneleddet. En mindre skade på menisken leges som oftest av seg selv etter en måneds tid.

Ved alvorligere meniskskader med langvarige besvær kreves det iblant operasjon. Hvis meniskskaden er en del av en kneartrosesykdom, opererer man ikke. Da bør artrosen behandles.

Hva kan jeg gjøre selv?

Bruk RICE-prinsippet umiddelbart etter at du har skadet deg

  • Hold benet i ro (Rest).
  • Kjøl ned det skadde området (Ice) (Ice)
  • Legg trykkbandasje rundt det skadde området (Compression)
  • Hold benet høyt (Elevated)

Prøv å ikke belaste kneet hvis det gjør vondt. Ofte er dette tilstrekkelig for at skaden skal leges av seg selv. Ta eventuelt hjelp av en knebeskytter/kneortose i helingsprosessen.

Kontakt lege ved kraftige eller vedvarende smerter.

I lenken nedenfor finner du informasjon om våre ulike kneortoser fra DONJOY.

Informasjonen på knasmarta.se verken kan eller skal erstatte en profesjonell medisinsk konsultasjon. Innholdet på knasmarta.se bør heller ikke utgjøre et grunnlag for diagnose eller behandling, men bare betraktes som et supplement.