Schlatters sykdom - Schlatterkne

Smerter fra kneskålssenens feste i leggen kalles Schlatterkne og oppstår på grunn av overbelastning og vev som vokser. Barn i alderen 8-15 år kan bli rammet av denne overbelastningen ved mye løping og hopp. Senene er sterke, men benvevet der senene er festet, henger ikke helt med i styrke under veksten.

Hos voksne er det senen og senefestet som er svakere enn benvevet. Ved Schlatters sykdom får man en hevelse i festet som sitter på en knute noen centimeter nedenfor tippen av kneskålen. Det verker under og/eller etter aktivitet som har belastet lårmuskelen og kneskålssenen.

Tilstanden er ufarlig og går vanligvis over av seg selv. Den kan føre til en resttilstand av en forstørret knute i selve festet, noe som kan gi smerter eller ubehag ved knestående på hardt underlag i voksen alder. Behandling finnes og en knebeskytter kan lindre besværene og gjøre det lettere å drive fysisk aktivitet under restitusjonen.

Symptomer

Smertene kan være alt fra svake til mer intensive og da er det vanskelig å være aktiv. Det smertefulle området er på fremsiden av kneet der kneskålssenen er festet til leggen. Hevelse kan forekomme.

Smertene øker ved aktivitet, særlig ved hopp, løping eller trappegang. Det er smertefullt og ømt ved trykk mot festet.

Behandling

Smerter kan forekomme og hvis smertene er så plagsomme at aktivitetsnivået påvirkes, bør du kontakte lege. Tilstanden leges ofte av seg selv, men mange får en permanent, men symptomfri, kul under kneet etter betennelsen. Øvinger for leggen samt for- og baksiden av låret anbefales. Støtbølgebehandling har vist seg å være en sikker behandling med svært gode resultater.

Hva kan jeg gjøre selv?

Minske den eksplosive belastningen som hopp og brå bevegelser. Et såkalt schlatterbånd kan brukes ved trening for å lindre besværene i helingsperioden.

Informasjonen på knasmarta.se verken kan eller skal erstatte en profesjonell medisinsk konsultasjon. Innholdet på knasmarta.se bør heller ikke utgjøre et grunnlag for diagnose eller behandling, men bare betraktes som et supplement.