Sinding Larsens sykdom

Lårmuskelen er festet i den øvre kanten av kneskålen ved hjelp av en sterk sene. Under kneskålen fortsetter senen og er festet i et benutskudd i skinnebenet. Sinding Larsens sykdom er en betennelse i senefestet på kneskålens nedre kant som skyldes at lårmuskelen drar i senen.

Sinding Larsens sykdom rammer barn og ungdom som vokser og ofte er aktive innen idrett. Når man vokser, blir muskelen ofte "for sterk" for senefestet og det kan dannes små revner og en betennelse i vekstsonen i benet. Betennelsen gjør at brusken stimuleres til å vokse og det kan dannes en kul der betennelsen finnes. Skademekanismen er den samme som ved Schlatters sykdom, men der er problemet smerter ved festet på skinnebenet.

Symptomer

Symptomene opptrer ofte i 10-årsalderen og er vanligst hos gutter. Det er en irritasjon eller lett betennelse ved festet mellom knesenen og kneskålen. Smerter oppstår etter at barnet har vært i fysisk aktivitet. Senefestet er ømt.

Behandling

Sykdommen er ufarlig og går som oftest over av seg selv, men ved kraftige besvær bør barnet hvile og avstå fra fysisk aktivitet. Man kan legge en kjølebandasje på det ømme området ved akutt smerte etter kraftig fysisk belastning. I sjeldne tilfeller når symptomene ikke forsvinner av seg selv, kan man overveie operasjon.

Det kan ta fra tre til tolv måneder før besværene er helt borte. I visse tilfeller kan det ta lengre tid, opptil to år. Barnets aktiviteter må tilpasses etter graden av besvær. Hvis barnet klarer å drive med idrett uten smerter, er det ingen grunn til at barnet skal avstå fra aktiviteter.

Hva kan jeg gjøre selv?

Unngå aktiviteter som fremprovoserer smerter. Tren og styrk lårmusklene med passende øvinger.

Informasjonen på knasmarta.se verken kan eller skal erstatte en profesjonell medisinsk konsultasjon. Innholdet på knasmarta.se bør heller ikke utgjøre et grunnlag for diagnose eller behandling, men bare betraktes som et supplement.