Slimposebetennelse - (bursitt)

Slimposebetennelse, bursitt, er vanligst i knær, skuldrer og albuer. Betennelsen oppstår på fremsiden av eller nedenfor kneskålen. Årsaken er vanligvis langvarig stående arbeid, f.eks. når man vasker eller skurer gulv, men kan også skyldes en skade. Du er hoven, øm, varm og har en rødhet på fremsiden av eller nedenfor kneskålen. Bøyeligheten i kneleddet er nedsatt på grunn av smerte.

Symptomer

Slimposer er små, væskefylte poser som har til oppgave å beskytte leddene og gjøre det lettere å bevege seg. Posene kan bli irriterte hvis et ledd eller en sene overbelastes, utsettes for trykk i løpet av lengre tid eller hvis det dannes væske i slimposen som da blir større og kan være øm.

Vanlige symptomer ved betennelse:

  • Hevelse i eller rundt leddet
  • Ømt ved trykk mot hevelsen
  • Smerter ved anstrengelse

Behandling

Prøv å unngå langvarig trykk på slimposen. Hvis årsaken er overbelastning, bør belastningen på ledd og sene minskes. Du bør ikke ta bort all belastning ettersom det er bra med en viss bevegelse av leddet. Kontakt fysioterapeut ved langvarige problemer.

Hva kan jeg gjøre selv?

Som oftest kreves det ingen behandling, for vanligvis går betennelsen over av seg selv i løpet av et par uker. Kontakt lege ved kraftige smerter eller hvis besværene ikke går over etter et par uker.

Informasjonen på knasmarta.se verken kan eller skal erstatte en profesjonell medisinsk konsultasjon. Innholdet på knasmarta.se bør heller ikke utgjøre et grunnlag for diagnose eller behandling, men bare betraktes som et supplement.